top of page

Ogen bepalen niet alleen wat we zien, maar ook hoe we gezien worden."Och, hij kijkt scheel".

Dit kreeg ik eens te horen toen Jaxx nog maar pasgeboren was. En het was een feit, al prefereerde wij de term loensen in plaats van scheelzien. Scheel klinkt meteen zo akelig.


Als ik daar nu aan terug denk, is dat een van de redenen waarom ik me zo een zorgen maak om de toekomst. Als volwassenen en nadenkende mensen dit al zeggen, hoe bot en hard zullen kinderen in de loop van de komende jaren dan wel niet zijn in hun 'oordeel'.


Toen we deze week in de oogkliniek op controle waren met Jaxx, had ik een folder in mijn handen. Achterop stond de tekst die me diep in mijn moederhart raakte;

"Ogen bepalen niet alleen wat we zien maar ook hoe we gezien worden".

Dit omschrijft precies waar ik zo bang voor ben en wat de keuze die ons te wachten staat zo bepalend maakt. Als je naar iemand kijkt, zijn de ogen als het ware een visitekaartje. Het is een van de eerste dingen die je ziet. Als je een gesprek met iemand voert, kijk je die persoon netjes aan, in zijn ogen. Als je verliefd bent (in ieder geval nog in de hotel de botel fase😜), verdrink je in iemands ogen. Als je kenmerken over iemand benoemt is dat, in ieder geval op jonge leeftijd, meestal geslacht, haarkleur en oogkleur. Ogen zijn nogal prominent aanwezig in ons lichamelijk zijn. Als er dus iets 'niet klopt' aan je ogen, is dat moeilijk te verbergen en iets wat snel opvalt.


Er valt een hoop te vertellen over de mooie ogen van onze zoon maar dat past niet in één blog. Dus de komende tijd zullen samen met nog wat ontwikkelingen, ook nieuwe blogs volgen met een logische tijdlijn.

Maar voor nu, voor nu ben ik heel blij met het goede nieuws wat we afgelopen week kregen. Daar waar zijn zicht de laatste keer (onze eerste keer in Heerlen) werd gemeten op maar 30%, was het zicht nu een mooie 80%.

Een zorg minder. Want als we naast de sterkte én het scheelzien ook nog problemen met zicht erbij zouden krijgen, was het emmertje vol geweest.

Dit betekent dat we niet hoeven af te plakken en er geen sprake is van een lui oog.

Bij deze vorige meting in Heerlen bleek zijn sterkte niet meer te kloppen (was lichtjes verbeterd 💪🏻) wat kan veroorzaken dat het zicht slechter wordt omdat je niet meer de juiste bril draagt. Het kan ook een slechte dag zijn geweest, of geen goede concentratie (is nogal een dingetje met een 5jarige en een 'saaie' opdracht 😉. Of het was een combinatie van al het bovengenoemde. Maar het maakt me niet meer zoveel uit.

Het is goed nieuws en dat nemen we!


Volgende blog zal ik jullie meenemen naar de start van onze turbulente reis door oogland!
81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page