top of page

Let's swimSpannend

De eerste zwemles, weer een mijlpaal.

De laatste jaren hoor je veel verhalen over kindjes die verdronken zijn. Kindjes van diverse leeftijden en tevens met diploma's. Stel je voor wat met de jonkies zonder diploma allemaal voor een gevaren op de loer liggen. Het is een van mijn grootste angsten, dus hup zorgen dat ze goed kunnen zwemmen!


Ikzelf hou ervan om in het water te zijn en te dobberen. Dit was al zo als kind en ik kan er nu nog van genieten. Jaxx daarentegen vindt het maar spannend. Om hem goed voor te bereiden op komende zwemlessen hebben we het afgelopen jaar veel gezwommen, met name op onze vakanties. Sinds de zomervakantie is hij dan ook een stuk watervrijer.

Dat scheelt een hoop, want dadelijk is onze eerste zwemles ! 🤯🐟


Leuke tips om je kindje watervrij te maken;

  • spetteren en kopje onder gaan

  • samen lopen door het water

  • bellen blazen in het water

  • drijven op de rug en buik (lukte bij ons heel goed toen Jaxx een duikbril op mocht)

  • zelf van de kant in het water springen

  • op en over een mat klimmen

  • kikkersprongen maken in het pierenbadje, handjes de bodem laten raken


Beginnen met zwemles, waar, hoelang en tot welke diploma;

Kindjes beginnen veelal tussen 4 en 5 jaar met zwemles en wat een zoektocht weer.

Het is een duur grapje en een flinke verplichting ("hallo voorbereiding op alle clubjes").


Gemiddelde kosten; €850,- voor diploma A. Diploma B en C rond de €300,- #SHOCK

Gemiddelde duur; 50 uur voor diploma A. Diploma B en C rond de 15 uur.

Gemiddelde wachtlijst; verschilt enorm per aanbieder. Corona heeft niet meegeholpen, lessen werden on hold gezet en nieuwe aanmeldingen uitgesteld.


Dus waar ga je je kindje nu inschrijven? En als je de aanbieder dan eindelijk gevonden hebt? Hoe veel diploma's laat je je kind dan halen? Ikzelf ben gezegend met A en B, voldoende om me te redden. Althans, dat dacht ik, volgens de nieuwe richtlijnen ga je tot diploma C. Ik heb even opgezocht waarom dan en het is eigenlijk heel simpel;

- Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.

- Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.

- Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee).Nostalgie;

Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de plek waar ik vroeger zelf les heb gehad. Vaag herinner ik me nog leuke lessen en een hele fijne lieve man. Zijn zoon heeft het overgenomen en ik hoop dat dat net zo goed gaat bevallen. Een echte pro was dat hij hier priveles krijgt of maximaal met 3 kindjes totaal. Dit is een stuk minder dan de andere aanbieders met 8 tot 10 kinderen. Voor Jaxx betekent dit meer aandacht en waarschijnlijk dus ook kortere tijd tot het behalen van het diploma. Door de 1 op 1 aandacht hoop ik dat hij niet in de menigte verdwijnt en goed tot zijn recht komt. Je wilt tenslotte een goede zwemmer met zelfvertrouwen en veel waterplezier 💙Schoolzwemmen;

Vroeger bestond er nog zoiets als schoolzwemmen. Ik heb het zelf niet meer meegemaakt, dus concept ken ik niet van binnen en buiten maar het woord zegt het natuurlijk al. Zwemles via school aangeboden. Veel scholen krijgen hier geen subsidie meer voor. Gemeentes vinden dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor het leren zwemmen van hun kinderen. Ik snap het gedachtegoed maar het kostenplaatje maakt het voor veel ouders niet haalbaar. Resultaat? Veel kinderen gaan niet op zwemles en zijn dus niet zelfredzaam in het water. Redelijk gevaarlijk überhaupt maar zeker in een waterrijk land als het onze.

Ik vind het spannend maar heb er voor hem ook veel zin in!Jong geleerd is oud gedaan;

Voor de mensen die er vroeg bij willen zijn, zijn er diverse variaties zoals babyzwemmen, peuterzwemmen en survivalzwemmen. Wij zelf hebben dit niet gedaan. Ik weet niet of ik het anders zou hebben gedaan, daar kom ik waarschijnlijk wel achter als we met de lessen bezig zijn. Ik weet in ieder geval dat, hoe fijn het ook is als je baby kan drijven, ik er niet vrolijk van word als ik zie hoe ze in het water gegooid worden en het letterlijk zwemmen of verzuipen is. Schijnt te werken, en als een baby in het water zou vallen zou hij het ook op een krijsen zetten alleen kan hij zich nu daadwerkelijk redden? Maar toch, ik ben geen fan....🐟 Met welke leeftijd zijn jullie gestart? 🐟 Hoe gaat/ging het?

🐟 Wat was voor jullie belangrijk tijdens de zwemles?

🐟 Snel traject of een eindeloze bezigheid?

🐟 Voor hoeveel diploma's gaan jullie?


58 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


jolanda.ritzen
jolanda.ritzen
Nov 05, 2022

Bij beide meteen toen ze 4 werden, beide waren volledig watervrij door peuterzwemmen wat gewoon een wekelijks feestje was voor papa En kids en zeker geen gruwelijke praktijken. Ze gingen tov andere kids ook vrij soepel door de groepjes heen. Binnen 15 maanden A en B en toen vonden de kids het goed geweest. Gezien hun postuur vond ik het ook niet nodig om met een winterjas aan te gaan zwemmen. Het is vooral belangrijk dat je er zelf geen stresspartij Van maakt, ieder kind doet dit op zijn eigen tempo en het is het belangrijkste dat ze goed leren zwemmen en dat je na de diploma’s geregeld met ze blijft zwemmen, of je dan b of c hebt, doet…

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page