top of page

Hello Monday



Waar menig mens uitkijkt naar het weekend, kijk ik vooral uit naar maandag, mijn dag.


Waar het weekend aanpoten is omdat de kinderen volledig thuis zijn maar papa juist standaard weg is (inclusief de soms nog onderbroken nachten en de vroege ochtenden), is maandag iedereen een paar uur onder de pannen. Een dag die vaak gevuld wordt met de overkill aan to-do's waar ik mét kinderen niet aan toekom. Een dag die ik nu met regelmaat juist leeg probeer te houden om evem te relaxen en rust te nemen. Waar het bad aangaat en netflix op bingestand staat.


Om tot deze bewuste keuze te komen, was het nodig om enige tijd geleden tot de ontdekking te komen dat ik mezelf kan toebedelen aan de categorie hoogsensitieve personen. Een hele openbaring voor mij en een (gedeeltelijke) oorzaak van veel van mijn valkuilen en obstakels. Voor sommige mensen om mij heen was het vanzelfsprekend en overduidelijk en kreeg ik de reactie "kom je daar nu pas achter". Voor mij was het een gevalletje van "het kwartje valt". Iets waar ik zelf nog zoekend in ben en me probeer in te verdiepen. Want niet elk hoogsensitief persoon is hetzelfde of ervaart het hetzelfde. Het schijnt zelfs veel voorkomend te zijn, 1 op de 4 personen. Anders dan sommige stempels, is dit geen diagnose, geen stoornis, maar 'gewoon' een karaktereigenschap. Een persoonlijkheidskenmerk, net als dominant, meegaand, introvert, extravert etc. Misschien maakt dit het wel wat lastiger omdat er ee


n taboe op blijkt te rusten en niet-hoogsensitieve personen het simpelweg niet begrijpen. Ik denk dat elke persoonlijkheid zo zijn valkuilen heeft en kanten waar een persoon zelf last van heeft, dus zou niet inzien waarom dat hier niet zou gelden.


Bij hoogsensitiviteit heb je een gevoeliger zenuwstelsel en verwerk je prikkels en informatie intenser dan mensen die dit niet zijn (#hallodenker). Deze komen ook harder binnen (verklaart het last hebben van geluiden, geuren en drukte). Je kunt je voorstellen dat dat met twee drukke kinderen nog wel eens een uitdaging kan zijn. Het verklaart ook waarom ik me zo kan laten meeslepen in de levens en emoties van anderen, ik met grote regelmaat hoofdpijn heb of niet tot rust kom en juist gejaagd en snel geïrriteerd raak als ik overprikkeld ben door alles om mij heen. Waarom ik zo besluiteloos ben (en ook nog eens een weegschaal), ik soms emotioneel uit mijn voegen kan barsten en veel overdenk en over-analyseer. Waar sommige mensen het heerlijk vinden bijvoorbeeld een dag te shoppen, ik meestal na 1 á 2 uur gillend gek word en me irriteer aan iedereen om me heen, om welke reden dan ook 😂. Om over kantoortuinen nog maar te zwijgen... (#slechtsteuitvindingooit) Waar veel mensen prikkels filteren en ze niet eens in de gaten hebben, kan ik gek worden van het geluid van de afzuigkap of iemand die het nodig vindt te hard te ademen - ik noem geen namen...- 🙄🤦🏻‍♀️


Ik heb nog veel te leren over het onderwerp HSP en hoe hier mee om te gaan, zeker in het gezinsleven. Wederom een ontdekkingsreis. Toch wel typerend dat voor dit soort levenservaringen (net als met zoiets als ouderschap) niet gewoon een handleiding klaar ligt. Zou het toch zoveel makkelijker maken.

Maar de wetenschap hebben van, is al een heel begin, want daar waar de maandag de regeldag was, is het nu dus een bewuste keuze hier een rustdag van - proberen- te maken. Omdat hij simpelweg gewoon nodig is.


Dus ook deze maandag sluiten we af met het prettige vooruitzicht dat hij er volgende week gewoon wéér is ☺️



49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page