top of page

Eerste uitnodiging kinderfeestje

Het eerste kinderfeestje.

Het moment is gekomen, een nieuwe mijlpaal -althans voor mama- is bereikt.

Jaxx heeft deze week zijn eerste uitnodiging gekregen voor een kinderfeestje. Hij is helemaal enthousiast en vraagt al een week of we al naar het feestje gaan. Het feestje is gelukkig pas over twee weken dus dat is nog lang uitleggen dat het nog niet zo ver is. Elke dag wil hij nog even naar de uitnodiging kijken, weten wat erop staat, zijn vragen erover losschieten en hem trots aan iedereen laten zien die hem wil zien.


Loslaten en focus on the good.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik het niet erg spannend vind. Spannend omdat het weer een teken is dat hij groter wordt, spannend omdat ik mijn zoon toevertrouw aan een papa en mama die ik (nog) niet ken, spannend omdat ik niet weet hoe hij het gaat doen en ik er niet bij ben om zijn hand vast te houden als hij het moeilijk heeft. Natuurlijk hoop ik dat hij het helemaal niet moeilijk gaat hebben en dat het vooral gewoon een hele leuke dag is. Maar aan de andere kant ken ik mijn zoon en weet ik dat hij nieuwe situaties soms wat eng vindt. Loslaten it is….


Maar ik ben vooral heel erg blij én trots én dankbaar dat mijn kind gevraagd is voor een feestje. Hij heeft een vriendje wat graag wil dat hij naar zijn feestje komt. Hij wordt geaccepteerd. Hij hoort erbij. Er is niks meer wat je je kind gunt. Ik denk dat elke ouder hoopt dat zijn of haar kind wordt uitgenodigd en niet dat ene kindje is wat niet voor de feestjes gevraagd wordt.


In de praktijk, pre-partystress.

Dan komt natuurlijk het volgende punt.

- Wat zijn leuke cadeautjes om een kind te geven wat je niet kent?

- En welk bedrag geef je uit aan een cadeau voor een kinderfeestje?

Als ik kijk naar de mensen om mij heen, komen deze vragen vaker voor. De gever vraagt zich af wat te geven, hoeveel uit te geven, wat leeftijdsadequaat is en ga zo maar door. Ouders daarentegen hoor je vaak zeggen, wat moet ik nog vragen, het kind heeft al zo veel en ik weet niet waar ik ermee naartoe moet…


Dus dat hebben we even aan een klein onderzoek onderworpen 🥳 😊Welk bedrag geef ik uit aan een cadeau voor een kinderfeestje.

Het bedrag wat het meest gangbaar is, is tussen de € 7,50 en de € 10,00.

Ikzelf wil niet te goedkoop iets geven, al helemaal niet als het een ‘prul’ is wat in de kast verdwijnt of na 3 weken kapot is. Ik wil aan de andere kant weer niet te veel uitgeven en het een beetje binnen de proporties houden want waar stopt het anders?

Ik vind het daarbij nog een verschil of het een kindje uit de familie of nauwe vriendenkring is –dan geven we namelijk wat meer uit, of een kindje van school.

Daarnaast kan ik altijd goed losgaan in uitverkoop en aanbiedingen. In de garage staat een mooie opbergdoos vol leuke ‘schatten’ die ik afgeprijsd heb gevonden, niks mis mee dus maar altijd leuk voor de beurs. Voor onze eigen kinderen, verjaardagen of de feestdagen. Want waarom niet wat geld besparen?


Dan speelt natuurlijk nog mee dat dit pas een eerste feestje van de eerste schoolganger is. Als we dadelijk twee kinderen hebben die naar kinderfeestjes gaan en die worden voor veel feestjes uitgenodigd is een snel (fictief) rekensommetje gemaakt. 2 kinderen x 10 feestjes x 10 euro = 200 euro per schooljaar aan cadeautjes  🤯


Je zou natuurlijk kunnen bijleggen met een aantal mensen, maar dan moet je dat maar net met andere ouders geregeld krijgen die dat willen. Én hoe leuk is het niet voor kinderen om véél cadeautjes uit te pakken tegenover één of twee grote?Groot, groter, grootst.

Het lijkt tegenwoordig een wedstrijdje groot, groter, grootst. Zowel het feestje, als de traktatie als de cadeautjes. Maar er zijn ook altijd ouders die het niet zo goed kunnen missen. Voor het kind maakt het uiteindelijk niet uit, het zijn vaak de kleinste dingen die ze zo leuk vinden. Jaxx maak je al blij met een coole bal, een nieuwe dino voor zijn collectie of een zak snoep (waardeert mama dan niet altijd zo). Tuurlijk vindt hij die dure fiets, auto of step megacool, of dat dinostation waar je 70 euro voor betaald maar de vraag is of het nodig is want waar houdt het dan op?


Het is natuurlijk onzin om te denken dat ouders veel geld uitgeven aan het feestje en dat jij dat dus terug moet betalen in cadeaus. Uiteindelijk is het hun eigen kind wat een leuke dag heeft met zijn vriendjes en zullen ze al in hun nopjes zijn van het feest ansicht en dat alle vriendjes daarbij waren. En mogelijk wordt het kindje uitgenodigd voor jullie kinderfeest en zo is de cirkel weer rond. Geen reden dus om je bezwaard te voelen en zo blijft het voor iedereen leuk, ook de ouders die iets minder uit te geven hebben.Dan heb je het bedrag maar dan is nog de vraag wát geef je cadeau?

Wijzelf hebben een hele fijne site; www.gifthings.me. Hierin kun je meerdere verlanglijstjes maken, voor meerdere gelegenheden, meerdere personen en lijstjes koppelen.

De site heeft een zoekfunctie, inspiratievoorbeelden en een optie om een linkje te plakken wat direct het cadeau weergeeft inclusief prijs en aanbieder. Wat ik aan deze site net wat cooler vind dan andere sites is dat het een scanner heeft. Als je dus in de winkel staat en je kind (of natuurlijk jijzelf), ziet iets wat hij graag wilt, scan je de barcode en hij staat er direct tussen. Mega handig dus!

Je stuurt het linkje naar de mensen die om tips vragen of zet het gewoon op de uitnodiging erbij !  (Deze blijft trouwens geldend dus volgend jaar kun je gewoon weer opnieuw kijken.)


Wat wij graag krijgen en dus vaak graag geven.

  • Boeken

Ik hou zelf van lezen en vooral van nieuwe boeken en hun geur. Mijn liefde is most definitly overgeslagen op kinderboeken. Boeken die mooi geïllustreerd zijn en leuke verhalen hebben. Vaak zit er een mooi moraal in het verhaal (al moet dat bij ons niet te zwaar zijn maar dat is een verhaal voor later). Oh en wat ik helemaal fantastisch vind zijn de boeken die we vroeger zelf lazen. Mijn eigen kinderboeken staan in de kast van Jaxx en die wat we bijvoorbeeld op school lazen staan op de verlanglijst !


  • Bouwen

Misschien omdat ik jongens heb maar ik hou wel van een goede voorraad bouwmateriaal. Het welbekende zoals lego en duplo maar net zo goed nieuwe ontdekkingen. De kinderknex is fantastisch, smartmax magneten zijn superleuk en uiteraard de ouderwetse houten blokken zijn we hier niet vergeten. Maar vergeet niet de sneeuwvlokken, kapla, constructiesets voor de echte bouwers en de magnetische bouwstenen. Ikzelf ben niet zo fan van Playmobil maar die mag eigenlijk niet in het rijtje ontbreken en heeft leuke sets ertussen!


  • Knutselen en educatief speelgoed

Klei, kinetisch zand en allerlei soorten verf doen het vrijwel overal prima.

Maaaar rond deze leeftijd vind ik oefenboekjes en doe-boekjes leuk en uitdagend, net als electro wonderpennen en loco (bambino). Het speelgoed van SES -my first- is uitdagend en het merk ik leer van Jumbo heeft erg leuke en betaalbare sets.

Als je een puzzelfanaat bent als ondergetekende, zit je met elke soort puzzel goed. Van houten puzzels tot normale puzzels en niet uitgesloten, de vloerpuzzel.


  • Spelletjes

Vanaf de leeftijd van kinderfeestjes ontstaat tevens de leeftijd van spelletjes. Wij zijn met ons eerste spel begonnen; banana Joe, een echte aanrader! Alle spellen voor deze leeftijd zijn van een vergelijkbaar principe, te denken aan: Knibbel Knabbel Knuisje, Erik Eikel, Bunny Hop, drie kleine biggetjes en ga zo maar door. Naast verliezen en winnen, delen en op je beurt wachten, vind ik het leuk als er uitdaging in zit. Het merk small games (van drie kleine biggetjes), heeft voor elke leeftijdscategorie uitdagende mindgames, big fan!Vragen staat vrij, mommy's know best.

Ik vergeet vast nog honderd en een dingen maar om de beste beslissing voor een kindje wat je nog niet goed kent te maken was mijn besluit de mama in kwestie te appen met de vraag wat de jongeman graag zou willen. Vanwege de hoeveelheid spullen al aanwezig, was het antwoord een cadeaubon. Heel praktisch en ik snap het, maar ik vind het zelf niet zo leuk om te geven omdat het niet zo feestelijk is en een kindje waarschijnlijk niet goed snapt wat hij krijgt.

Compromis is dus een cadeaubon met een kleinigheid erbij (uiteraard van Paw Patrol) 
Ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie visies, tips en ervaringen, dus voel je welkom om te delen <3


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page