top of page

All-inclusive vakantie met kleine kinderen


De vliegreis

Ik ben absoluut geen fan van vliegritjes. Ik ben als de dood als we omhoog gaan en net zo erg als we weer omlaag komen. Eenmaal boven niks aan de hand behalve plaatsgebrek en rusteloze kont. Waarschijnlijk is mijn bewondering voor zoiets onnatuurlijks als een mega staalmachine in de lucht krijgen, het probleem van mijn mini vliegangst. Voor Jaxx was het de tweede keer vliegen, dit keer bewust (nu bijna 4,5, de vorige keer was hij 1,5 jaar). Hij vond het fenomenaal. Voor Mason de eerste keer (nu net 1 jaar). Gelukkig vlogen wij van Maastricht dus geen wachtrijen in tenten buiten het vliegveld en onhaalbare wachttijden.


De heenvlucht hebben beide kids het super goed gedaan. Wij hadden een avondvlucht in de tijd dat de kids normaliter slapen. Na een uurtje of wat in de lucht is dit dan ook prima verlopen en hebben ze lekker geslapen. Jaxx heeft het volgehouden tot de ochtend erna in de hotelkamer. Mason vond het na landing wel prima geweest en sliep pas weer toen we al ruim een uur in de hotelkamer lagen. De bus van het vliegtuig naar de luchthaven was rap volgeladen (we zaten in het midden van het vliegtuig dus ja, het hele busje moest op ondergetekende wachten, #oeps) en de koffers waren in bijzonder snel tempo gevonden en verzameld. Met een transfertijd van 20 minuten waren we super snel in ons hotel. Al met al, een goede eerste reis! De terugreis was een iets ander verhaal. Deze was overdag en viel eigenlijk op meerdere manieren in slaapjes van Mason. Hierdoor viel hij niet goed in slaap, raakte oververmoeid en heeft uiteindelijk alleen hazendutjes gedaan. Niet bevorderend voor een vlucht van 3,5 uur waarbij hij dus niet meer in slaap te krijgen was maar ook niet gewoon wilde zitten of spelen. De vertraging van een uur hielp natuurlijk niet mee. Al met al heeft hij geen 3 uur gekrijst dus valt het nog mee, maar als je pech hebt, valt het net niet allemaal op zijn plek. Enige wat je dan kunt doen is meegaan met de flow, hopen op het beste of een mama (oma

dus) hebben die hem toch nog een uur of wat kan laten slapen ❤️


Tips voor in het vliegtuig met kids;

 • De draagdoek heeft goed geholpen in zowel vervoer als voor (korte) dutjes.

 • Iets lekkers te eten en te snoepen. Voor de volwassenen is kauwgom een aanrader voor de ploppende oren.

 • Volgens de huisarts helpt neusspray ook bij het verlichten van de druk op de oren.

 • Voor de kinderen is het handig te drinken tijdens stijgen en landen, door het slikken hou je de oren open. Gelukkig kunnen wij dat op commando 😊 Een magnetron was overigens niet beschikbaar dus je moet het doen met heet water en melkpoeder 😉

 • Entertainment voor de kids. Neem klein, compact speelgoed mee waar je kind zich mee kan vermaken. Voor Jaxx waren raamstickers en de Ipad met, gedownloade, filmpjes genoeg vertier. Lang leve videoland, netflix en disneyplus. Voor Mason was de aandachtspanne erg kort en hielp het vooral op te staan en mensen te kijken.


Het land van bestemming

Wij zijn met een vlucht van 3,5 uur naar Antalya – Turkije gevlogen. Ons hotel lag in de mooie badplaats Lara. Dit is de dichtstbijzijnde badplaats vanuit de luchthaven en heeft een lekkere korte transfer van 20 minuten, ideaal als je al een 'flinke' rit achter de rug hebt (in onze beleving althans 😊). Lara is een van de bekendere vakantiebestemmingen en heeft een lange weg met schitterende all-inclusive hotels waarbij je van de ene verbazing in de andere verbazing valt. Er is denk ik geen enkel hotel wat hier onderdoet voor zijn buurhotel.

Opvallend is trouwens dat vrijwel elk hotel in deze straat zich kenmerkt met gigantische waterparken en zowaar hele kermisattracties op het terrein. Zeker in de avond kijk je je ogen uit met alle lampjes!

Er zijn genoeg voorzieningen, op elke blok ligt minimaal een bazaar of shoppingcenter en niet te vergeten zaken als supermarktjes en apotheken (altijd handig met een historie als de onze). De mensen zijn ontzettend vriendelijk maar kunnen wel wat opdringerig zijn om de toeristen hun waar te verkopen. Je moet je ook niet bezwaard voelen om bekeken te worden want voor elke winkel zitten wel wat eigenaren of medewerkers gezamenlijk hun koffie of thee te drinken en sigaretten te roken. Ze zijn vrij actief in het willen verkopen van hun spullen en je gaat dan ook niet weg zonder de vraag waar je vandaan komt en wat je wilt hebben of drie aanbiedingen haha. Fair enough, na een “no thank you”, laten ze je ook vrij snel met rust. Humor en een woordje Nederlands is ook niet weggelaten. Een vriendelijke man wilde ons “wel helpen met geld uitgeven”, kom maar even binnen kwamen kijken...De mensen

Wat zijn turkse mensen toch gek op kinderen. En dan met name, formaatje Mason. Het is werkelijk ongelooflijk. Iedereen troetelt wel even met je kinderen. Een zwaai, een boks, een vinger om vast te pakken. Kussen op de handjes of het hoofdje en hele (turkse) verhalen. Of het nu de bediening was, de housekeeping of de mensen op het airport.

Je kunt er gif op innemen dat je wel even aandacht krijgt. De (mannelijke) security bij de terugvlucht was zelfs drukker bezig met Mason te kroelen dan met de piepjes die bij papa afgingen 😂 Ze zijn oprecht betrokken. Zo wist een van de managers vrij snel dat we van Nederlandse afkomst waren, wie bij wie hoorde en kwam regelmatig gedag zeggen. Hij ging met Jaxx ijsjes halen en kwam op vaderdag Ralph een fijne vaderdag wensen. Super leuk ❤️


Waar je je op kunt voorbereiden blijven toch de vervelende gasten. Voorheen waren het vooral Russen die luidruchtig waren en asociaal in eet en drinkgedrag. Nu waren het vooral Engelsen. Mensen die zich in een lift of bus proppen die duidelijk overvol is. Mensen die bergen eten halen en het niet opeten. Flesjes, blikjes, sigarettenpeuken of borden met eten die gewoon ergens op de grond worden achtergelaten of in de galerij neergezet worden. En natuurlijk het welbekende fenomeen van handdoeken leggen en nergens meer te zien zijn. Gelukkig was er in het waterpark voldoende plek dus was hier niet zoveel last van zolang je niet direct aan het bad wilt liggen. Vooral op de grasweide lagen wij heerlijk en je werd op je wenken bediend met mensen die je ligbedjes halen en klaarmaken, net als een fijne parasol.


Bijzonder vond ik dat er mensen werken met een beperking. Deze droegen een speciaal shirt maar waren net zo hard aan het werk, op hun eigen manier. Erg hartverwarmend. Zoals de jongen die onze parasol kwam openen omdat onze techneuten van de familie het niet kregen 😂… Met wat muntgeld als fooi kreeg hij een lach van oor tot oor, welke mij een lach bezorgde die lang bleef na sluimeren.Ons verblijf

We hadden weer een schitterend hotel; Aska Lara. Jazeker; all-inclusive. Niet voor iedereen weggelegd, I know. Maar ik vind het heerlijk. Alles is er, je hoeft nergens over na te denken en kunt vrij hersenloos met je pootjes in het water, zonnen, eten en drinken. Het hotel was mooi, de kamer was groot met een ruim balkon en schitterend uitzicht. Wij waren in het aangename gezelschap en helpende hand van mijn moeder. Bij het inchecken hebben we gevraagd wel kamers in de buurt van elkaar te hebben en kregen toen een mooie kamer die met een gekoppelde deur, naast die van mijn moeder lag. Voor de kinderen, en dus ook voor ons, was dit ideaal. Opeens was onze ruimte twee keer zo groot en konden de kinderen (met grenzen) naar hartenlust ook bij oma op visite. ’s Avonds eenmaal op de kamer en kinderen in bed, konden we dus ook bij elkaar buurten of kon iemand op de andere kamer op de kids letten terwijl de anderen een lekker, alcoholisch, drankje konden nuttigen in de bars beneden. De cocktails -ook inbegrepen- waren errugg lekker 😏

Het eten was goed. Niet altijd heel warm en ook wel in zelfde soort keuken maar er was elke dag wel een specialiteit. Buiten dat het lekker was, was het vooral ook veel en heerlijk om het niet zelf te hoeven verzorgen. De kids konden van alles uitproberen en de bediening was heel vriendelijk, behulpzaam en snel. Zodra je glas leeg was, werd gevraagd of je nog iets wilt en lege borden zijn binnen een vloek weg.


Naast een mooi zwembad, kinderbad en speeltuin, was er een geheel waterpark. Helaas niet op ons eigen terrein maar met een shuttlebusje elke 5 minuten ongeveer, was je er binnen 2 minuten. Lopend was het trouwens om de hoek en dus geen straf. In het waterpark was een zwembad met entertainment (wat je trouwens met rust liet in tegenstelling tot eerdere vakanties), een ontzettend leuk kinder-junglebad, een spetterplein en diverse (HOGE) glijbanen. Jaxx heeft hier de tijd van zijn leven gehad. Voor Mason was het wat lastiger. Hij zet zijn eerste stapjes tegenwoordig goed maar dus nog lang niet groot genoeg om hier al echt te kunnen spelen. Hij had dus vooral zijn zenmodus aan wanneer hij in zijn band met ons dobberde door het grote bad. Hier waren overigens verhogingen waardoor je een pierenbad in het grote bad had, ideaal voor de kids.

De glijbanen vond Jaxx fantastisch, we zijn zelfs van een van de grote glijbanen geweest. Eerst een trap op van pakweg 10 meter en toen met een rotvaart naar beneden. De lieve lifeguard boven vroeg of het wel met mama ging. De jonge durfal maakte hij zich blijkbaar geen zorgen over, mama was denk ik wat wit weggetrokken 😂 #hoogtevrees…. Een paddlejumper is ideaal om je kind alleen te laten roetsjen en bij ons deed ook de zwemband het goed. Fijn aan dit zwembad en glijbanen was dat Jaxx er kon staan en dat de trappen steady waren en niet van die wankele trappen wat eigenlijk een veredelde ladder is.


Ze hadden er overigens heerlijk eten en echt de meest lekkere wraps met vulling die ik ooit heb gehad. De mojito’s waren ook zeker om over naar huis te schrijven en wat ook erg fijn was, was dat er ook een ligweide was. Dus onze jongste spruit kon hier wat meer onbehouwen rondkruipen.

Oh en ook niet onbelangrijk. Het entertainment, voor kinderen en volwassenen, was op dit park. Dat maakt dus dat als je met je kleine kinderen ervoor kiest niet tot 11 uur op te blijven, je ook geen overlast ervaart op je kamer. We hebben echt veel mensen tot laat in het entertainment of de bars gezien met kleine kinderen. Ieder zijn eigen ding natuurlijk maar de hoeveelheid huilende kinderen of kinderen die als zombie om 23.30 uur achter de tablet hangen terwijl pa en ma het erg gezellig hebben, was ongelooflijk. Voor sommige kinderen werkte het wel goed en dan is het natuurlijk super gezellig. Wij hebben zelf de laatste drie dagen de kinderdisco gezien, Jaxx vond het geweldig om op het podium te dansen en twee shows te zien. Mason sliep gelukkig lekker erdoorheen na een flesje en had er verder geen last van. Voor ons was dit voldoende en deden we zelf lekker een drankje als één iemand met een boek of film bij de kids bleef.


Naast de kinderdisco was er ’s avonds ook een minipretparkje open. Ikzelf vond het jammer dat dit pas zo laat was omdat ik er wel van hou enigszins in ritme te blijven. Maar dit was dus allemaal pas vanaf een uur of acht. Zo was er een trampolineparkje, een draaimolen, een reuzenrad en een schip.

Deze laatste zou ik niemand aanraden. Als je al in attracties gaat, kijk dan eerst voordat je erin gaat. Ik was overenthousiast met Jaxx erin, omdat papa “de boot afhield” en eenmaal erin, je kent zo een schip wel van de Efteling en zo…, bleek het ding steeds harder te gaan. Op de top stond hij net niet verticaal. Zit je dan met je kind van vier. “Mama ik ben een beetje bang”, “Ja schat mama vindt het ook een beetje eng, is niet erg, doe je oogjes maar dicht”. Ondertussen het kind met handen, voeten en benen geklemd omdat ik als de dood was dat ie eruit zou vallen. “Het gaat voorbij, het gaat voorbij, het gaat voorbij”, wat een mantra al niet doet. Toen we eindelijk uit leken te schommelen, ging het kloteding opnieuw met een rotvaart omhoog en begonnen we weer opnieuw 😅. Gelukkig had de mevrouw van het entertainment me snel geschoten en vroeg of het oké was, na een bibberende “nee”, werd het schip – THANK THE LORD – gestopt en konden we voet aan wal zetten. Als je toch een durfal bent, raad ik je in ieder geval aan, niet van te voren lekker onbeperkt te eten…


Oh en we hebben er zelf geen gebruik van gemaakt maar er is ook nog veel ander entertainment. Er is een zipline, een klimmuur, tig wateractiviteiten op het strand, voetbalvelden en een kidsclub. Genoeg bezoekers die hier ’s morgens hun kind afleveren en na een dagje zonnen weer ophalen. Ikzelf vond dat geen geslaagd idee. Nou ja, het idee wel, maar de daadwerkelijke uitvoering toch maar niet. Nadeel was ook wel dat dit een stukje van het zwembad af lag. Hierdoor zou ik het dus niet kunnen zien tenzij ik daar in de buurt ga zitten, voor mij geen geruststellend idee. Maar ansicht is het ook leuk hier gewoon samen met je kinderen even te gaan spelen, zij blij – jij blij. In het hotel zelf is verder nog genoeg entertainment. Een nachtclub, een spa, een starbucks, winkeltjes, kapper, fotograaf en een gameroom!


Aan ditzelfde waterpark ligt direct het strand, met beachbar. Wij zijn maar twee keer hier geweest omdat ik Mason nog te klein vind om hier te spelen, dan eindigt het zand namelijk op alle plekken waar het niet hoort. Met Jaxx was het heel leuk. Mijn knappe vent heeft het uiteindelijk aangedurfd met mama in de zee, al vond hij voetsporen maken in het zand veel leuker 😅. Het is een mooi strand, lekker zand en een rustige zee. Ideaal om je kind de eerste keer dobberend kennis te laten maken.(zie de foto van Mason, het levende bewijs, ook op vakantie zijn we boos 😅)


Tip van flip;

 • Ja het is ECHT waar! Je kunt heel veel spullen gewoon hier kopen. Tegen redelijk normale prijzen en vaak zelfs nog met marge om wat te pingelen (wat wij alle drie niet goed kunnen hahaha). Dus al je zwembanden, uv-shirts, waterpistolen, omslagdoeken, handtassen, noem het maar op, kun je gewoon hier kopen, scheelt wat in je koffer (heen dan althans 😂).

 • Neem kleingeld mee om fooi te geven aan bijvoorbeeld de bediening of housekeeping. De bediening wat rondloopt, zit de hele avond in je zak als je ze tipt. Geen idee hoeveel, want daar doe ik niet aan hahaha. Ik heb er geen moeite mee mijn twee handen en voeten enigszins nog iets te laten bewegen en kan best zelf wat opruimen, eten halen of naar de bar lopen. De housekeeping geven we meestal de fooi vooraf en de bediening als we klaar zijn. Hier zijn ze overigens erg dankbaar voor.

 • Als je de beschrijving van je resort leest en er staat dat ze badhanddoeken hebben, dan hebben ze deze ook. Dan hoef je ze dus niet mee te nemen 👍. Dit scheelt een hoop gesjouw en kilo’s in je koffer. En als je het effe checkt, is de kans groot dat je ze aan het einde van de dag in kunt leveren, je enkel pasjes terugkrijgt en je met die pasjes de dag erna weer nieuwe handdoeken kunt halen. Ook geen gesjouw en gedroog dus met handdoeken. All-inclusive, maak er gebruik van.

 • Als je met kleintjes reist die slecht slapen als het te licht is, neem dan een paar vuilniszakken mee om je schuifpui wat te verduisteren, scheelt echt een hoop.

 • Haal uv-shirts of hele suits voor de kids. Misschien ook voor jezelf, als je niet zoals mij verbrand wilt rondlopen en 2 a 3 dagen alleen maar pijn hebt, niet slaapt en de kids niet kunt dragen etc 🤷🏻‍♀️ Neem je dit niet, ga dan voor de factor 50 en smeer elke twee uur in om pijnlijke rugjes te voorkomen

 • Probeer het ritme van thuis aan te houden en reken het om in de tijd waar je nu bent. In Turkije was het een uur later. Dus de kids gingen al minimaal een uur later slapen dan thuis en vervolgens nog wat speling omdat het vakantie is.

 • Pas je verwachtingen en je ritme daar waar nodig aan. Je kind blijft toch kind. Op vakantie luisteren ze niet opeens wonderbaarlijk. Ook hier zijn huil- en driftbuien en vergis je niet in de indrukken die je kind krijgt. De warmte en andere ritmes maken voor je kleintje veel verschil. Dus nee, als ouder is het niet opeens een relaxte vakantie, ook hier ben je gewoon ouder en is het het beste, hoe moeilijk ook, om mee te gaan met de flow en je kind misschien iets meer ruimte te geven dan normaal. Zo hou je het zo gezellig mogelijk voor iedereen. (note to myself voor volgend jaar 😇).

 • Oh en dus de hoeveelheid boeken, tijdschriften en spelletjes die je normaliter meenam, kun je nu met kinderen dus gewoon thuislaten 😂

 • Ga met je verjaardag! Mijn mama gaat al jaren op haar verjaardag, is een beetje onze traditie geworden. Resultaat dit jaar; fles champagne en een MEGA lekker chocoladetaartje ❤️


Later deze week zal ook nog een printable volgen met inpaklijstjes voor dit soort vakanties. Samengesteld door meerdere tips van mama's, eigen ervaringen en de vele onoverzichtelijke lijstjes online !230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page